in

Asabea Britton om att föda barn hemma: ”Det här är min födsel och det är jag som bestämmer”

Asabea Britton
Foto: Olivia Huerta / Studio Emma Svensson

Är du gravid mitt under en pandemi? Vad behöver du i så fall tänka på? Och hur fungerar det här med hemmafödsel egentligen, är det verkligen något för alla? Vi har pratat med barnmorskan Asabea Britton för att reda ut lite frågetecken. Mer

Är du en av dem som är gravid just nu? Kanske funderar du över om du får ha med dig en närstående under förlossningen, eller på om din familj kommer kunna besöka dig på BB? Eller kanske är du en av alla dem som börjat intressera sig för att föda hemma? Redan i oktober förra året rapporterade SVT om att allt fler kvinnor har en önskan om att föda barn i hemmet. På vissa håll har förfrågningar till barnmorskor att assistera vid hemförlossningar fördubblats sedan pandemin bröt ut, och Svenska barnmorskeförbundet vittnar om en ökning när det kommer till hembarnmorskor.

Som med det mesta finns det både för- och nackdelar med hemförlossningar, och det finns en hel del saker att tänka på om man vill föda barn hemma. Det är till exempel viktigt att en utbildad barnmorska är närvarande vid förlossningen för att det ska bli så säkert som möjligt. Så vad ska man tänka på? Och är hemmafödsel något för alla? Vi har pratat med Asabea Britton, som både är barnmorska och själv har fött barn hemma under pandemin.

Asabea
Foto: Olivia Huerta / Studio Emma Svensson

Barnmorskan Asabea Britton: ”Jag tänker att det inte är svart och vitt alla gånger”

Asabea Britton är barnmorskan som både inspirerar och folkbildar genom sitt instagramkonto. Många har sett hennes förlossningsfilm från när hon föder sitt andra barn hemma, och varje söndag svarar hon på frågor om graviditet, amning och förlossning. Man får bilden av att Asabea Britton har skapat ett community för alla som vill lära sig mer om ämnet som berör så många. Hon berättar att hon framför allt rekommenderar hemmafödsel till omföderskor, alltså de som fött barn tidigare, med en okomplicerad graviditet.

– Jag tänker att det inte är svart och vitt alla gånger, så jag tycker att man kan göra en individuell bedömning. Det kan vara så att det är ett bra alternativ, även för personer utanför den gruppen.

Asabea anser att den största nackdelen med hemfödsel i Sverige är just bristen på tillgänglighet då möjligheten till hemfödsel med barnmorska beror på ekonomiska förutsättningar och var i landet man bor.

– Det blir även en etisk fråga i att det endast är en viss grupp som rekommenderas hemfödsel och alla fördelar det innebär, säger hon.

Asabea berättar att hon födde sitt första barn på sjukhus, och även om det var en bra upplevelse så kände hon att den hade kunnat bli ännu bättre med andra förutsättningar. Hon ville exempelvis slippa färdas under värkarbete och ville föda så ostört som möjligt. Lösningen på dessa önskemål blev att hon bestämde sig för att föda hemma.

Hemmafödsel
Asabea under värkarbetet, hemma i sitt badkar, med tända ljus och hjälp vid sin sida. Foto: Privat

– Ganska snabbt efter att jag plussat tänkte jag att det var det jag ville göra. Jag kontaktade min hembarnmorska när jag var i vecka 12 typ, säger hon och berättar sen att inspirationen kom från barnmorskeutbildningen. 

Där mötte hon nämligen många erfarna barnmorskor som var positiva till hemfödsel och undervisar inom ämnet. Sen blev det pandemi och Asabea kände att valet var ännu mer rätt, i och med att hon ville ha med sig fler än bara sin pojkvän under födseln.

– När min kille varit på infomöte om att föda hemma så var han också såld och då var det spikat. Jag tror jag hade idéen att, om förutsättningarna tillåter, är det något jag vill redan efter min första förlossning.

Den enda oron som fanns kring beslutet att föda hemma var hur Asabea skulle hantera om det inte blev som planerat, att det skulle bli en förlossning på sjukhuset ändå. Utöver det så kändes det helt rätt för henne.

– Det kändes verkligen som rätt beslut för mig. Jag var väldigt trygg i det.

Hon berättar sedan att det var otroligt befriande att inte behöva ta sig någonstans, vilket gjorde henne lugn inför förlossningen.

– Jag kände även väldigt starkt att det här är min födsel och det är jag som bestämmer. Jag tror det är lättare att få den känslan i sitt hem, omringad av människor man känner, som man litar på och som tror på ens förmåga, säger hon.

Det är ganska ovanligt att man föder hemma, varför tror du det är så?

– I Sverige är det ovanligt. Jag tror det beror på att vi har en tradition av en läkarstyrd förlossningsvård som har ett risktänk som appliceras på alla födslar, även de normala och okomplicerade, säger hon.

Vill du föda hemma? Tänk på det här!

Hemfödsel är inte för alla, och det finns några saker du behöver tänka på om du står och väger mellan att föda på sjukhus och att föda hemma. Här är några kriterier som behöver uppfyllas om du vill föda hemma:

  • Den gravida ska vara helt frisk och inga riskfaktorer ska finnas.
  • Den som assisterar vid födseln ska ha kompetens, exempelvis en professionell barnmorska.
  • Det ska finnas ett fungerande system för överföring av kvinna eller barn till sjukhus från hemmet om det skulle uppstå komplikationer.

Hur går en hemförlossning till?

Innan förlossningen träffar du den barnmorska som ska närvara under din förlossning. Då går ni igenom och planerar hur allt ska gå till. Var öppen med att berätta om dina önskemål. Sedan får du all information du behöver kring vad som behövs i hemmet och ni gör upp en plan inför förlossningen tillsammans. Efter detta kommer barnmorskan att ha jour när datumet för den beräknade förlossningen börjar närma sig. Oftast sker detta från vecka 37 och när det är dags för att föda så rings barnmorskan in. Efter det så närvarar hen under hela förlossningen.

Vill du hellre föda på sjukhuset? Tänk på det här!

Känner du dig mer trygg med att föda barn på sjukhuset? Då ska du göra det! Nu under pandemin behöver man tänka på några saker. Får till exempel din partner vara med under förlossningen? Oavsett om du föder hemma eller på sjukhus är det viktigt att du som är gravid tänker lite extra på att inte träffa personer som visar symptom på Covid-19 och speciellt inte två veckor innan beräknad födsel. Tänk även på att ha:

  • Bra handhygien
  • Hålla fysisk distansering till folk utanför hemmet.
  • Inte resa iväg, utan stanna hemma. 
  • Jobba hemifrån, om du har möjlighet.

Får din partner följa med till sjukhuset?

Självklart får din partner följa med när det är dags att föda. Det går såklart också bra om du istället vill ha en annan närstående med dig vid födseln. Men en viktig sak är att personen måste hålla sig isolerad 14 dagar innan förlossningen, för att minska risken för att sprida covid-19 vidare på sjukhuset. Efter förlossningen får din partner eller annan närstående stanna kvar tills ni är redo att åka hem. Övriga anhöriga får dock vänta med att träffa den nya familjemedlemmen tills att ni har kommit hem igen.

Får du vaccinera dig mot covid-19 om du är gravid?

Just nu existerar inget godkänt vaccin för covid-19 som är testat på gravida, men enligt 1177 rekommenderas det att du vaccinerar dig mot säsongsinfluensa om du är gravid under den aktuella perioden. Denna vaccination sker efter vecka 16.

gravid artikel
Bildkälla: Hakan Nural / Unsplash

Påverkar coronavirus gravida och fostret?

Om du är gravid och blir smittad av corona så kan du uppleva liknande symptom som en förkylning eller influensa. Har du andra underliggande sjukdomar, så kan du ingå i en riskgrupp och kan få svårare sjukdomssymptom. Då det handlar om ett nytt virus så är kunskapen kring biverkningarna begränsade, men det finns inget som tyder på ökad risk för missfall enligt 1177. Det verkar även mycket ovanligt att viruset överförs till barnet under graviditeten eller att det orsakar någon typ av fosterskador. Men tänk på att alltid vara noga med att tvätta händerna och följa restriktionerna, oavsett om du är gravid eller inte.

När kan man bli gravid?

En kvinna kan bara bli befruktad 24-48 timmar per menscykel, när ägglossningen sker. Ägget lever i ungefär 24 timmar. Dock kan spermier leva länge inne i livmodern och vänta in ägglossningen, i en vecka eller mer. Ett samlag kan leda till en graviditet i runt en vecka innan ägglossningen och under ägglossningen.

Hur många veckor är man gravid enligt 1177?

En graviditet varar oftast från 37 till 42 veckor enligt Vårdguiden 1177.

När kan du göra ett gravtest?

Du ska helst ska vänta tills beräknad mens med att testa dig, men du behöver inte vänta till nästa beräknad mens om du skulle missa det första tillfället. Tumregeln finns till för att man inte ska lita helt på resultatet om man testar sig för tidigt.

Vilka symptom har man om är gravid?

Det första tydliga tecknet på en graviditet är oftast en utebliven mens. Enligt 1177 Vårdguiden kan även dessa symptom uppkomma tidigt i graviditeten:

  • Brösten ömmar och spänner.
  • Du mår illa och kanske kräks, särskilt på morgonen.
  • Du får mindre eller mer matlust.
  • Du känner dig trött.
  • Du är känslig för vissa lukter.
  • Du blir lättare ledsen.

När börjar graviditetsmagen synas?

Detta är såklart jätteolika för alla, men det vanligaste är att man börjar urskilja en babybump mellan 12 veckor och 18 veckor. Sedan kan den självklart synas innan vecka 12 och det kan dröja mer än 18 veckor då alla kvinnor är unika.

Vad får man inte äta när man är gravid enligt livsmedelsverket?

Om du är gravid bör du undvika mat som möjligtvis kan innehålla parasiter och bakterier. Framför allt gäller det toxoplasmaparasiten och listeriabakterien då dessa kan vara skadliga för barnet i magen. Var noga med bäst-före-datum och ordentlig upphettning av exempelvis kött. Skölj och tvätta gönsaker och frukt extra noggrant.

Dessa livsmedel bör du avstå från, om du är gravid, enligt 1177 Vårdguiden:

  • rått kött.
  • rå köttfärs.
  • opastöriserad mjölk.
  • ost som är gjord på opastöriserad mjölk.
  • gravat, torkat eller kallrökt kött, till exempel parmaskinka och salami.
  • rökt och gravad fisk i vakuumförpackning som har varit förpackad i mer än en vecka.
  • skivat smörgåspålägg, till exempel skinka och korv, som har varit förpackat i mer än en vecka.
  • kall färdigmat som patéer, sallader och röror som börjar närma sig utgångsdatum.

Enligt Vårdguiden 1177 ska man även tänka på att avstå från alkohol, tobak och energidryck. Man ska även vara försiktig med koffein och lakrits i stora mängder. En riktlinje är två koppar kaffe per dag och 50 gram lakrits per dag.

Vad är graviditetspenning?

Graviditetspenning är ett bidrag som betalas ut i form av penningersättning till den som, på grund av graviditet, inte kan arbeta. Graviditetspenning kan du få tidigast från och med den 60:e dagen före den beräknade födseln. Du har rätt till ersättning om du är gravid och

  • Är anställd och inte kan bli omplacerad av din arbetsgivare till ett mindre riskfyllt eller ett lättare arbete.
  • Har ett fysiskt ansträngande arbete, eller har risker i arbetsmiljön, som kan medföra fara för dig eller fostret.
  • Förlorar arbetsinkomst. Du kan få graviditetspenning på 25 procent, 50 procent, 75 procent eller 100 procent.
  • Har en försäkring i Sverige. Oftast har du detta om du är bosatt eller arbetar här.
  • Har en inkomst som är sjukpenninggrundande, SGI.

Om du är egenföretagare kan inte du själv intyga att du inte kan arbeta på grund av risker i arbetsmiljön, så detta måste en arbetsmiljöspecialist göra. Om det är så att du inte har rätt till graviditetspenning så kan du ansöka om föräldrapenning från den 60:e dagen innan beräknad förlossning. Du kan läsa mer om graviditet hos Försäkringskassan. Du kan få runt 80 procent av din lön, men högst en summa på 759 kronor per dag.